ACTIVITATI EDUCATIVE - AN SCOLAR 2013-2014

SCOALA ALTFEL - Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

ABILITATI PRACTICE: "Fiecare copil este un artist. Problema este cum sa ramana un artist si dupa ce va creste. (Pablo Picasso)"
* Elevii claselor I A si C, coordonati de doamnele invatatoare Ghinea I. si Avrigeanu I. au participat la un "Atelier de pictat tricouri". Culori, forme, imaginatie, toate s-au imbinat, iar rezultatul a fost incantator: tricouri personalizate si…amintiri din clasa I.
* Ce pot face doua maini dibace? - În cadrul unor ateliere de creatie (tehnica origami, lucrari din hartie, incondeierea oualor) elevii clasei a II-a D, indrumati de doamna prof. inv. primar Cristiana Mitroi, au realizat albinuta, spirala florilor si felicitari de Paste.

CULTURA
* Un altfel de curs s-a desfasurat laTeatrul Masca in cadrul programului Ora de cultura. Elevi din clasele a II-a, a V-a si a VI-a au avut ocazia sa cunoasca lumea teatrului dincolo de scena, iar pentru putin timp au avut sansa sa fie si ei mici actori.
* Explorarea fenomenelor culturale - teatrul si jurnalismul - Doamna Rodica Mandache le-a vorbit elevilor despre fascinanta lume a teatrului, subliniind efortul artistic si recompensa miraculoasa-aplauzele. Elevii au vizionat apoi piesa de teatru "Nunzio". Nicholas Catianis si Dragos Panait au fost actorii participanti, ei au obtinut locul intai cu aceasta piesa la festivalul "Serile Teatrului Studentesc".
* Cartea sau filmul?- O intrebare dilematica la care au incercat sa raspunda elevi ai claselor a V-a si a VI-a, moderati de jurnalistul Costi Rogozanu, realizator al emisiunii Bookface si editor la Vox publica. Vizionand fragmente din filmele "Charlie si fabrica de ciocolata" si "Percy Jackson si hotul fulgerului", elevii au fost provocati sa poarte o discutie despre lecturile varstei lor si sa-si argumenteze alegerile. La randul lor, au adresat intrebari invitatului, provocandu-l la raspunsuri sincere despre lecturile si preocuparile copilariei lui (prof. Gina Nidelea).
* Elevii clasei a II-a F, coordonati de doamna prof. inv. primar Hagiu Georgiana, au participat la concursul de recitari "Pe aripile vantului". Toti elevii clasei si-au adus contributia, fie in calitate de jurat, fie in calitate de recitator, in functie de tragerea la sorti. Castigatoarea s-a bucurat de aprecierile si de felicitarile colegilor ei.
* Elevii clasei a III-a E au fost in vizita la Biblioteca Metropolitana „George Toparceanu”, insotiti de doamna prof. inv. primar Daniela Mircea. Au participat la activitatea cu tema „Cum sa devenim ecologisti?” organizata de doamna invatatoare. La final, au primit permisul de cititor al bibliotecii.
* "Radacina adevaratei realizari se afla in dorinta de a deveni cel mai bun." (Harold Taylor)
Respectand aceasta idee, elevii clasei a II-a B, coordonati de doamna lor invatatoare Bataus Cornelia, au demonstrat ca pot fi foarte buni, creativi, talentati, daca muncesc. Astfel au reusit sa publice primul lor volum de creatii literare si plastice intitulat "În lumea povestilor".

SPORT SI SANATATE
* Dansul, muzica, jocurile sportive sunt activitati placute si antrenante, pe placul copiilor. Activitatile proiectului "Arta, frumusete, tinerete" constituie un schimb de experienta intre cele doua scoli implicate in acest proiect: Scoala cu clasele I-VIII Nr. 1, judetul Ilfov si Scoala Gimnaziala „Constantin Brancusi”. Prichindeii de la clasa pregatitoare F, coordonati de doamna prof. inv. primar Medre Tatiana au dansat, au comunicat si au legat noi prietenii.
* Elevii din clasa pregatitoare E, indrumati de doamna prof. inv. primar Manole Gabriela, au desfasurat activitati creative, au participat la un atelier de creatie pe echipe – Supereroii si la un concurs de dans modern.
* Carnaval, carnaval, vesel carnaval - Va poftim la bal! Personaje celebre au prins viata in clasa pregatitoare C. Elevii, coordonati de doamna prof. inv. primar Steluta Ion, au desfasurat un colorat si vesel carnaval, iar fiecare si-a prezentat personajul preferat.
* Elevii clasei a II-a F au participat la activitatea "Traieste sanatos". Aceasta activitate s-a desfasurat cu ajutorul colegilor si al prietenilor voluntari din cadrul "Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului", sector 6, Bucuresti si a constat in jocuri de cunoastere si de relationare. Elevii si-au ales echipele, au participat la jocuri de socializare, de logica si de atentie.

VIZITE SI EXCURSII
* Oraselul Cunoasterii este un muzeu interactiv din Bucuresti, unde copiii invata stiinta jocului si jocurile stiintei. Elevii claselor a II-a B si a IV-a C au putut realiza experimente, au vazut cum se formeaza un vartej, un vortex, un tzunami, au aruncat la cos cu puterea aerului, au inteles mecanismul dominoului.
* Elevii clasei pregatitoare B, insotiti de doamna prof. inv. primar Sarpe Mariana, au vizitat Palatul Parlamentului si au invatat sa framante si sa modeleze aluatul de paine.
* Micii politisti ai clasei I A, sub indrumarea doamnei prof. inv. primar Ghinea Irina, au fost vizitati de un membru al Politiei. Nu, nu au incalcat legea, ci au fost informati despre profesia de politist si au primit cadouri.
* Elevii clasei a II-a E, sub indrumarea doamnei prof. inv. primar Stefan Dana au decorat oua de Pasti, s-au plimbat prin Gradina Botanica si au vizionat un frumos film 3 D.
* In saptamana „Scoala Altfel”, elevii clasei a III -a A au avut un program variat. Una dintre activitati a fost o vizita la locul de munca al unui parinte. Este vorba de firma SIAD, firma ce produce si imbuteliaza gaze (oxigen, argon, dioxid de carbon, azot). Intalnirea a fost cu atat mai valoroasa, cu cat elevii tocmai facusera cunostinta cu corpurile gazoase. Au descoperit lucruri noi si s-au distrat pe masura (prof. inv. primar Irina Nechita).
* In data de 10.04.2014, elevii clasei a VI-a A, insotiti de doamna diriginta Rodica Onofrei si de un grup de parinti, au vizitat sediul Curtii de Apel Bucuresti. In cadrul acestei activitati, elevii au vazut Expozitia Palatului de Justitie, dar si elemente cu valoare istorica ce caracterizeaza cladirea. Au avut posibilitatea sa asiste la cateva sedinte de judecata din incinta Palatului, sa viziteze „Sala Pasilor Pierduti” si alte spatii de interes. Scopul acestei actiuni a constituit cunoasterea activitatii care se desfasoara in instantele de judecata, a regulilor de conduita din cadrul acestora.
* Ce este SMURD? - Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) este un serviciu medical de interventie rapida din Romania. SMURD a luat fiinta in Targu Mures in 1991, sub coordonarea medicului roman de nationalitate palestiniana, Raed Arafat. SMURD se implica in accidente rutiere, explozii, accidente de munca, starile de inconstienta, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si accidente cu multiple victime. Din anul 2001 a fost introdus numarul unic de telefonie – 112,pentru situatii de urgenta, pe care fiecare cetatean din spatiul european este bine sa-l cunoasca. Personalul care activeaza in cadrul serviciului mobil de urgenta este format din angajati si voluntari, mai exact: medici rezidenti si stagiari, asistenti medicali, pompieri, conducatori auto.
In saptamana „SCOALA ALTFEL” - elevii claselor a III-a B, a III-a C si a III-a D au vizitat un centru SMURD din capitala, avand ocazia sa ia contact cu personalul care lucreaza in aceste unitati, sa se familiarizeze cu aparatura si cu diferitele mijloace de interventie. Activitatea a avut un real succes, copiii dovedindu-se deosebit de interesati de ceea ce au vazut (prof. inv. primar Pascu Cristina).
* Prin vizita la Spatiul Public European, elevii claselor a V-a B si a VII-a C au calatorit altfel in Europa, au aflat informatii despre statele din Uniunea Europeana, dar si despre modul in care se iau deciziile in Comisia Europeana si in Parlamentul European. Desi provenim din tari diferite si vorbim limbi diferite, acest continent este casa in care traim cu totii si trebuie sa ne respectam traditiile, obiceiurile, istoria (Tudosie Mihnea, clasa a VII-a C Indrumator: prof. Gheorghe Aurelia).
* Intalnirea cu copiii de la centrul Mia’s Children a fost de departe cea mai emotionanta zi pentru elevii clasei a VII-a A. Am primit cu totii o lectie despre ce inseamna omenie, dragoste, responsabilitate, talent si educatie. Dupa ce au suferit nenumarate traume, acesti copii nu au primit doar o sansa la o viata decenta, au primit dragoste si sprijin pentru a se descoperi, pentru a-si dezvolta aptitudinile, pentru a trai intr-o lume in care frumosul are un inteles. Ei picteaza, canta la Sala Radio, danseaza l a scoli renumite, au rezultate deosebite la scoala. Nu poti sa nu-i indragesti, se lipesc de tine cu o caldura care te dezarmeaza. Abia asteptam sa-i revedem (prof. Teodora Dumitrescu) !
* Elevii din clasele a VII-a si a VIII-a au avut parte de adrenalina, de numeroase provocari si de activitati foarte atractive in excursia organizata la Parcul Edenland din Balotesti. "Am fost uimiti de traseele prin copaci, unde s-au avantat chiar si cativa profesori curajosi. Ne-am invins teama si am inaintat cu pasi inceti, dar siguri, depasind toate obstacolele. Dupa ce distractia prin copaci s-a incheiat, au urmat plimbarea cu bicicleta, orientarea prin padure, cursul de supravietuire si tirul cu arcul, ce au reprezentat alte atractii care au facut ca aceasta excursie sa fie de neuitat." Dumitrescu Dragos, clasa a VII-a C

MICII ECOLOGISTI
* In cadrul activitatii "Curatenia de primavara", elevii clasei a V-a F, indrumati de doamna diriginta Mihaela Ivan, au aratat ce inseamna pentru ei un mediu curat si sanatos. Ei au curatat gradina scolii, au plantat flori si le-au udat cu dragoste. Prin aceasta actiune ecologica au dorit sa traga un semnal de alarma tuturor. Protejand natura, protejam sanatatea noastra si a urmasilor nostri! Omul va da socoteala inaintea lui Dumnezeu cum s-a comportat cu natura pe care i-a dat-o in grija; l-a facut administrator al ei si nu stapan peste ea.
*Micul bucatar - In saptamana "Scoala altfel", elevii clasei a V-a D au avut o activitate numita "Atelier de gatit". Ei au lucrat pe grupe si au pregatit diferite retete culinare. Vineri, 11 mai 2014, elevii clasei a IV-a A si-au pus bonetele, sorturile si au pregatit lingurile, castroanele, ingredientele si, respectand retetele, au imbinat aromele, obtinand, cu multa rabdare, bomboane pline de savoare. Au fost mandri de-a lor realizare.

ORIENTARE SCOLARA
* Arhitectura este o meserie a viitorului, care merita invatata inca din scolile primare. Mai multi tineri arhitecti au pus deja la punct un program de studiu optional pentru cei mici: "De-a arhitectura". Arhitectura invatata din scoala ii va ajuta pe cei mici sa aprecieze calitatea spatiului in care locuiesc sau sa se relaxeze. In saptamana "Scoala altfel!" au venit la clasa a II-a B doua studente de la Facultatea de Arhitectura si au desfasurat o activitate ce a avut ca obiectiv construirea unei casute pe masura omuletului Lego. Copiii au construit casute si au aflat ca dimensiunea lucrurilor din jurul nostru, a spatiilor de locuit este determinata de masuratorile oamenilor si ca orice cladire are o structura de rezistenta. Au devenit timp de trei ore mici arhitecti si le-a placut.
* Elevii clasei a VIII-a au vizitat mai multe licee in perioada 07-11 aprilie pentru a se familiariza cu noua etapa la portile careia bat si pentru o mai buna orientare scolara si profesionala.
* Pe 10 aprilie, la Hotel Marriott, echipajul Mind Lab al scolii noastre a participat la Olimpiada Mind Lab. Intr-o atmosfera selecta, cu o concurenta acerba, echipajul scolii noastre a avut un comportament exemplar. Calmi, echilibrati, linistiti, civilizati, asa au fost copiii nostri. Toata admiratia! Aceste calitati i-au ajutat sa obtina al doilea rezultat pe capitala. La anul vom fi mai buni! Nu va pot descrie emotiile si tensiunea pe care le-am trait cu totii in aceasta dupa-amiaza! Multumiri MIND LAB ROMANIApentru organizarea de inalta clasa! Felicitari celor patru membri ai echipajului: Andrei Bem si Andrei Hosu (a III-a A), Alexandru Botezatu (a IV-a A), Calin Dragomiristeanu (a V-a A) (prof. inv. primar Adriana Georgescu) .

EXPOZITIE
* Cu multa bucurie, pasiune si daruire, elevii cursului de pictura (clasele 0-IV), indrumati de prof. Serban Mihaela Anca, au realizat, cu ocazia zilei de 8 Martie, o frumoasa expozitie de tablouri. Felicitari micilor artisti!

EXCURSIE
* Olimpicii scolii au fost si anul acesta recompensati cu o excursie in care vizitarea meleagurilor ce spun povesti din trecut si activitatile atractive au fost obiectivele propuse si realizate.

AMINTIRI DIN VACANTA MARE...

* Pe perioada verii, copii mari si mici au purces la drum cu autocarele sa colinde muntii, sa-si incerce fortele, sa cunoasca frumusetile patriei, sa se incarce spiritual, sa se joace.
Elevii claselor I B, alaturi de doamna invatatoare, Mitroi Cristiana si de instructorii taberei, au invatat sa traiasca AVENTURA IN MIJLOCUL NATURII la Rasnov. Au facut echitatie, au tras cu arcul, au invatat tehnici de catarare, de traversare cu tiroliana, au inotat, au instalat corturi.

* Elevii cls. I A, II A, V A, impreuna cu doamnele invatatoare Tuicu Daniela, Nechita Irina au vizitat meleagurile maramuresene.

* Pe o stanca neagra, intr-un vechi castel/Unde cura-n vale un rau mititel, elevii cls I B si a III-a A, C, a V-a B si C, impreuna cu doamnele invatatoare Bataus Cornelia si Gavrila Chira, au pasit cu mandrie pe urmele lui Stefan cel Mare si Sfant in Cetatea Neamtului, la Manastirea Putna. Au vizitat plini de emotie Casa Memoriala a lui Ion Creanga si-au amintit de celebrele randuri:” Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti... parca-mi salta inima de bucurie.”

* Pe cararile patriei, luam lectii de geografie, de istorie, de viata
Pe 1 noiembrie, clasele a III- a D si a IV-a D, sub atenta indrumare a doamnelor invatatoare Pascu Cristina si Ilarion Niculina, au organizat o excursie pe traseul Bucuresti - Pestera Dambovicioara. A fost o calatorie care i-a fermecat pe elevi prin pitorescul locurilor si care le-a dezvaluit momente interesante din istoria tumultoasa a poporului roman. Elevii clasei a IV -a, care studiaza deja disciplinele: istorie si geografie, au jucat rolul de adevarati ghizi pentru colegii lor mai mici.

* Descoperind Romania de poveste
17 octombrie 2013, o zi mohorata de toamna, a debutat sub semnul unui amenintator cod galben de ploi. Elevii claselor a IV-a A si E, insotiti de doamnele invatatoare, Adriana Georgescu si Floarea Iovanescu, au plecat in excursie la Ramnicu Valcea. Desi prognoza meteo parea potrivnica, soarele ne-a zambit cu darnicie toata ziua. Gradina Zoologica din Ramnicu Valcea a fost primul obiectiv. Copiii au fost incantati sa vada o varietate de animale salbatice din toate colturile lumii.
Casa Memoriala "Anton Pan"a fost urmatoarea oprire. Locuinta cu foisor si pivnita, construita la jumatatea secolului al XVIII-lea, impresioneaza prin stilul arhitectural. Interiorul pastreaza, prin mobilier si piesele decorative, atmosfera de odinioara. Aici Anton Pann a locuit in perioada anilor 1826-1828, 1836-1840 si a creat. Elevii au recunoscut multe proverbe al caror autor este cel pe care Mihai Eminescu l-a numit "finul Pepelei cel istet ca un proverb".

"Povestea vorbii" este un izvor de proverbe care au trecut proba timpului si au fost pilda pentru multe generatii. Copiii au aflat ca Anton Pann nu a fost doar un talentat scriitor, ci si profesor de muzica. El a compus muzica Imnului de Stat al Romaniei, "Desteapta-te, romane!". Vizita la Casa Memoriala "Anton Pann" a fost o lectie vie de istorie pe care cei mici nu o vor uita.
Ultimul loc vizitat a fost Salina Ocnele Mari, cea mai mare din tara. Salina este o bijuterie a naturii subpamantene in care straturile de sare alba alterneaza cu cele negre. Copiii au coborat cu un microbuz in salina. La intrare, au admirat tipuri de sare extrase din toate minele din Romania. Ei au luat cu asalt locurile de joaca special amenajate si au vizitat biserica.
A fost o excursie de neuitat in care copiii s-au distrat si au descoperit ca orele de istorie si de geografie pot fi mai frumoase in mijlocul naturii.

Boncan Dragos, cls. a IV a A
Coord. prof. inv. pr. Georgescu Adriana

* Elevii claselor a IV-a B, a IV-a D si d-nele inv. Serban Mihaela si Ilarion Niculina, au fost intr-o frumoasa excursie pe Valea Prahovei. Au vizitat Casa Memoriala I.L.Caragiale- casa ce adaposteste marturii scrise ale vietii si activitatii marelui dramaturg, Casa Memoriala George Enescu- ce ilustreaza o cariera de exceptie, pusa in slujba muzicii romanesti si Castelul Peles- cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania.

* Castelul Iuliei Hasdeu si Muzeul Nicolae Grigorescu au fost obiective turistice vizitate de elevii claselor a II- a B si a IV- a C. Castelul a fost construit de tatal Iuliei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, ca un templu inchinat memoriei tinerei, care murise la numai 19 ani. Copil supradotat, la numai 5 ani Iulia scria poezii, iar la 11 ani termina Colegiul National " Sfantul Sava ". In 1887 a publicat primul volum de poezii, sub pseudonimul Camille Armand. Doi ani mai tarziu, Iulia a murit de tuberculoza.
Micutii si curiosii vizitatori stiu acum ca marele pictor Nicolae Grigorescu a realizat peste 100 de tablouri reprezentand Carul cu boi. Iubind nespus de mult aceste animale si-a cumparat un bou pe care l-a numit Ghiocel , pe care l-a folosit ca model in multe din tablourile sale si pe care nu l-a pus la munca.

* Elevii cls a II-a A, C, D si E insotiti de doamnele invatatoare au vizitat Salina Ocnele Mari. Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserica, un muzeu,restaurant, magazine de suveniruri, baruri, terenuri de fotbal, de baschet,de tenis, masa de biliard, locuri de joaca pentru copii.A fost un loc minunat.

* Micii brutari ai clasei I C, coordonati de d-na prof. inv. pr. Avrigeanu Ioana, au framantat primele lor painici , intr-un atelier de brutarie, au asteptat nerabdatori sa se coaca in cuptoarele cu lemne si apoi le-au mancat in educativa excursie de la Pietrosani. Au vizitat Muzeul Taranului Roman unde au asistat la un spectacol de muzica populara autentica romaneasca.

* Nu am fi putut sti poate nimic despre pesteri,daca nu ar fi existat oameni iubitori de natura care sa patrunda in adancurile intunecate,tainice si pline de mister ale acestei lumi de sub pamant. Daca vei pasi vreodata intr-o pestera, vei simti o adanca emotie la gandul ca te afli in vizita in locuintele primilor oameni de pe Pamant. Noi,elevii clasei a II-a C , insotiti de doamna invatatoare Dumitrescu Lucia, am avut " indrazneala " de a patrunde in aceste goluri din stancile muntilor,rezultat al luptei dintre apa si piatra. Ne-a primit cu racoarea ei intunecata si ne-a condus in lumea comorilor si a podoabelor ei.

* Elevii cursului de pictura (clasele 0- IV), indrumati de doamna profesoara Serban Mihaela Anca, au realizat expozitia de pictura "GANDURI DE TOAMNA". Sentimentele de bucurie, culorile calde si lumina din sufletul micilor artisti ne-au incantat privirea.

* Festivalul National al Sanselor Tale cunoscut in intreaga lume ca "Adult Learners’ Week", se inscrie intr-o ampla miscare de dezvoltare a Europei ca spatiu comun al invatarii si al promovarii dialogului intercultural. In saptamana 18-24 noiembrie, s-a desfasurat a XIV-a editie a festivalului sub genericul "Cetatean roman - cetatean european", iar elevii scolii noastre au fost implicati in diverse activitati.
- Mugurel de suflet romanesc-vineri, 22 noiembrie 2013, elevii clasei a III- a A au avut o sezatoare. Daca pe vremuri, stramosii depanau povesti, cantau, dar si lucrau, tot asa, elevii au pus in scena cateva povestioare ale lui Ion Creanga si Petre Ispirescu, apoi au cantat, au dansat si, in final, cu maini indemanatice au realizat un tablou al unui sat, iarna. In aceasta calatorie in trecut, indrumator le-a fost prof. pentru inv. primar, Irina Nechita.

- Cultura fara frontiere- elevii clasei a VII-a C s-au implicat in aceasta activitate ce a avut ca obiective realizarea unor conexiuni intre arte si cunoasterea unor personalitati din lumea picturii, sculpturii, muzicii, filmului. Copiii au recunoscut actori ce au trecut granitele locurilor natale, au ascultat muzica moderna, dar si clasica, au vazut picturi si sculpturi celebre.

- In cadrul orei de educatie civica, elevii clasei a IV- a A, coordonati de prof. inv. primar Adriana Georgescu, au desfasurat o activitate interdisciplinara cu tema: "Uniunea Europeana - Unitate in diversitate." Au vorbit despre unitate, toleranta, solidaritate, pace si armonie. Au aflat ce este Uniunea Europeana, ce a stat la baza infiintarii ei, care sunt simbolurile si statele membre, cand i s-a alaturat si tara noastra.

- Vineri, 22 noiembrie 2013, la clasa a VIII-a D, sub indrumarea prof. Vasilescu Nicoleta, s-a realizat activitatea intitulata "Avantajele si dezavantajele prezentei in Uniunea Europeana". S-au prezentat avantaje ale prezentei in UE precum: absorbtia de fonduri europene, libera circulatie, locuri de munca, dar si dezavantajele: impunerea unei legislatii, a anumitor taxe.

- Drepturile copiilor-de la principii la realitate a fost tema abordata de clasa a V-a A sub atenta indrumare a doamnei prof. Vasile Mariana. Elevii au aflat despre Conventia ONU cu privire la drepturile copiilor ce contine 54 de articole distincte care definesc principii, diferite tipuri de drepturi si procese. Activitatea a atras atentia prin forma ei ludica , iar cei mici au descoperit ce drepturi si obligatii au.

- Personalitati celebre in spatiul UE a fost o tema abordata in cadrul proiectului Festivalul sanselor tale de catre elevii clasei a V-a B, prof. diriginte Nidelea Gina. Cunoasterea si promovarea unor modele din lumea culturala, sportiva, politica a Europei si recunoasterea unor valori autentice din spatiul romanesc au fost obiectivele acestei teme.

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2012-2013 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2011-2012 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2010-2011 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2009-2010 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2008-2009 - arhiva

 

  Copyright © 2008 - Scoala nr.174 Constantin Brincusi