ACTIVITATI EDUCATIVE - AN SCOLAR 2011-2012

Proiectul European Greenwave

* Proiectul European Greenwave are ca scop observarea inceputului primaverii, asa cum inainteaza ea in Europa. In emisfera nordica, primavara incepe la echinoctiul de primavara 2012 martie si se incheie la solstitiul de vara, 21 iunie. Echinoctiul este momentul in care ziua si noaptea au o durata egala. Solstitiul de vara este momentul in care Soarele se afla la cea mai mare inaltime fata de Ecuator si de aceea e pe cer durata cea mai mare in jumatatea de nord a planetei. Deci ,oficial primavara incepe in martie si se termina in iunie. Dar , observand transformarile zilnice ale castanului si frasinului - arborii urmariti din februarie pana in iunie , elevii de la clasele a IVa a si a IVa F- coordonati de d-nele Tuicu D si Bataus C descopera semne ale primaverii cu mult inainte de mijlocul lunii martie.

SCOALA ALTFEL

* Scoala altfel-o noutate in acest an scolar, o provocare. Bucurie, curiozitate, nedumerire, un amalgam de trairi se nasteau cand vorbeam despre acest program. O saptamana in care educatia se face in alt mod, elevii, profesorii sunt mai apropiati, abordeaza alte teme, se cunosc si in afara orarului zilnic.
Timpul s-a scurs cu rapiditate si saptamana 2-6 aprilie a sosit. Au fost zile incacate, interesante pentru unii, dificile pentru altii. S-au derulat diverse proiecte: Cercetator in devenire, Si eu traiesc sanatos, Sa fii om de omenie, Armonia naturii-solidaritatea intre generatii , Milioane de copaci, milioane de oameni, Sa exmatriculam violenta, Igiena acasa si la scoala, Suflet de copil. In cadrul fiecarui proiect, elevii au participat la diverse actiuni: prezentarea unor roboti, au plantat flori in curtea scolii, au facut sport pentru a avea un stil de viata sanatos, au promovat igiena prin afise, pliante, sceneta si au participat la activitati ce reprezentau o alternativa la violenta. Parada personajelor, scentele, dansul, muzica, pictura, ora de cultura, intrecerile sportive, plimbarile prin parc, vizitele la muzee, vizionarile de filme au constituit alte modalitati active prin care am incercat sa educam elevii scolii noastre.
In cadrul acestui program am promovat cultura, traditiile, inventivitatea, frumusetile naturii, sportul, divertismentul, respectarea regulilor de circulatie, igiena.

Elevii au afirmat despre acest program:”o saptamana in care scoala a fost mai putin plictisitoare”, „frumos dar scurt”, „ne-am cunoscut mai bine colegii”, „ne-am distrat alaturi de profesori”, „uneori m-am plictisit” , „foarte relaxant pentru ca nu am facut scoala”, „am scapat de stressul notarii”, „ne-am distrat impreuna la scoala” etc.

* Clubul de Robotica al Colegiului National " Al I Cuza" din Galati ne-a facut onoarea de a ne vizita pentru a prezenta elevilor de la clasele a III-a, a II- a si a IV-a implicati in Proiectul Cercetator in devenire o activitate cu roboti . Copiii claselor primare au fost foarte incantati si s-au implicat cu multa bucurie in desfasurarea activitatii.

* In cadrul Proiectului Municipal Si eu traiesc sanatos, o echipa a Fundatiei Prais a realizat cu elevii tuturor claselor a III-a si a IV-a doua lectii deschise de educatie fizica, cu sprijinul profesorilor de sport ai scolii. Elevii au fost impartiti pe grupe si s-au jucat basket, fotbal si multe jocuri antrenante, starea generala fiind de veselie. Fiecare elev a primit cate un calendar cu sigla proiectului si fiecare clasa a fost premiata cu o diploma.

* " Scoala noastra ca o floare" a fost deviza elevilor in saptamana Scoala altfel. Au curatat gradina scolii elevii de gimnaziu dela cls a VI-a C, coordonati de d-na diriginta Dinca Cristina si de dl.prof de chimie Popa. Apoi cei mici incepand cu cls IC- d-na prof inv pr Nela Popescu, continuand cu cls a IV-a F,a IV-a A, a IV-a B, a III-a B, a III-a D- prof inv pr Bataus C, Dana T, Iovanescu Fl, Sarpe M, Putaru M, au plantat flori si arbusti ornamentali . Parintii au venit in sprijinul scolii cumparand flori. Activitatea este inscrisa si in cadrul Proiectului National " Milioane de copaci, milioane de oameni ", iar copiii au constientizat necesitatea protejarii mediului in care traim.

* In cadrul Proiectului de parteneriat " Sa fii om de omenie” incheiat cu Asezamantul Social " Floarea Rosie " elevii scolii noastre de la clasele aI C, a II-a C si a IV -a F insotiti de d-nele prof. pentru inv. primar Popescu Nela, Gavrila Chira, Bataus Cornelia si d-soara prof de religie Boboaca Cristina, au prezentat un program artistic si au daruit pachete batranilor, aducandu-le multa bucurie.

* Doamnele prof. pentru inv. primar de la clasele a III-a, G. MANOLE, M. SARPE, T. MEDRE, M. PUTARU, S. ION, C. NICU, s-au implicat alaturi de prichindei in proiectul SUFLET DE COPIL ce are ca scop implicarea elevilor intr-un proces de schimbare a mentalitatii. Elevii au invatat ce inseamna sa te bucuri cand daruiesti.

* In cadrul proiectului " Igiena acasa si la scoala ", elevii din clasele V-VIII au realizat materiale prin care au promovat igiena si le-au prezentat in Sala de festivitati.Cativa copii din clasele a V-a au realizat si o sceneta sub indrumarea doamnei prof. de biologie, Barbulescu Viorica.

* Sa exmatriculam violenta –prin acest proiect desfasurat la clasele a II-a si la gimnaziu a fost promovata practicarea unui comportament activ, liber, responsabil, tolerant .

* Parada personajelor-activitate desfasurata la clasele a II-a si la clasele V-VIII a avut ca scop dezvoltarea intersului pentru literatura. Elevii au participat cu bucurie, au intruchipat diverse personaje, au rostit replici indragite si o intreaga lume imaginara a prins viata. Literatura s-a imbinat cu alte arte: teatrul, dansul muzica.

* Ora de cultura- elevi din clasele I-IV, a V-a C, aVII-a B, D, au participat la o altfel de ora in care au descoperit lumea teatrului dincolo de spectacol.

* Strada-prieten sau dusman? In cadrul acestei activitati, elevii din clasele a III-a au aflat despre importanta respectarii regulilor de circulatie.

* Indemanarea, talentul, traditia si credinta s-au imbinat in cadrul Atelierului de pictura numit simbolic " Decoratiuni de Paste" .

* Traditii si obiceiuri- Elevii claselor I, indrumati de doamnele prof. pentru inv. primar Pascu C, Nechita I., Popescu N, Bican M s-au apropiat de traditii prin vizita de la Muzeul Satului si prin activitatea de incondeiere.

* 15 ianuarie 2012 a fost prilej de aducere aminte si de inalta simtire romaneasca. La invitatia domnului scriitor Victor Gh. Stan, presedintele Sectiei de Literatura pentru Copii si Tineret, elevii cls a IV-a F si a VI-a C insotiti de doamnele profesoare Cornelia Bataus si Gina Nidelea, au participat la omagierea marelui nostru poet. In Sala Oglinzilor din Sediul Uniunii Scriitorilor din Romania s-au reflectat gandurile celor care l-au eternizat pe Eminescu prin versurile recitate sau prin creatiile proprii inchinate acestui eveniment.

* Mos Craciun si-a pregatiti sacul si a sosit si in Scoala Nr 174. Elevii cls a II-a C organizati de d-na inv Gavrila Chira si cei din clasa a IV-a F- inv Bataus Cornelia au organizat un frumos program artistic cu poezii si colinde inchinate Nasterii Domnului nostru Iisus Christos si au fost rasplatiti de Mos.

* Noi umblam sa colindam- activitate realizata de d-nele prof. de religie, de muzica, de engleza si de doamnele prof. pentru ciclul primar, prin care spiritul Craciunului a patruns in sufletele celor ce au primit cu drag micii colindatori. De asemenea, elevii clasei a IV-a F impreuna cu d-na prof. Bataus Cornelia au colindat in scoala, la ISMB6, dar si la Biblioteca Metropolitana “G Toparceanu”.

* Vin colindatorii pe la porti/Sa-i primim cu daruri pentru toti/In noaptea asta minunata… Noi, elevii cls a IV-a F impreuna cu d-na inv si cu un parinte, am colindat din poarta in poarta si traista am umplut-o, dar am dorit sa aducem putina lumina si batranilor de la Complexul Servicii Sociale “Floarea Rosie” pe care i-am colindat si carora le-am daruit dulciuri si felicitari facute de noi cu drag, inseninandu-le clipele . A fost un moment extrem de emotionant, dar am invatat sa ne iubim , sa ne pretuim batranii si ca bucuria Craciunului inseamna nu numai sa primesti, dar si sa daruiesti.

* Elevi din clasa a V-a C si din clasa a VII-a E, insotiti de d-nele prof. Vasile M. si Gheorghe A. au mers in preajma sarbatorilor de iarna la Scoala pentru deficienti de auz, Nr. 2 ”Sf. Maria”. Acolo au realizat alaturi de ceilalti copii felicitari si obiecte decorative, au legat prietenii si au fost incantati de ce pot face doua maini dibace.

* In colaborare cu Scoala Genesis a avut loc activitatea „De ce iubim Romania”, prof. coordonatori: Bartic M., Vasilescu N, Lascau E.

* In decembrie elevii cls a IV-a F au avut o activitate de decorat clopotei si globulete de Craciun in cadrul parteneriatului cu Mc Donald`s Virtutii, s-au distrat si au dansat.

* Pe 19 decembrie noi, elevii cls a IV-a F impreuna cu d-na inv Bataus C si cu cativa parinti am fost invitati la spectacolul cu Andra si Razvan de la Palatul Copiilor. A fost un spectacol deosebit, unde am avut ca bilet ultimul CD cumparat cu Andra si Razvan. Am trecut si prin Parcul Cismigiu decorat ca in povesti si ne-am bucurat impreuna de sarbatorile iernii.

* Iubitorii de carte de la cercul de lectura Atelierul magic s-au intalnit cu ziaristii Dana Fodor si Razvan Mateescu. Scriitoare de carti pentru copii, Dana Fodor Mateescu, ne-a cucerit cu povestile de viata pe care le-a adunat in volumul Fetitele din Cimitirul Rosu si cu aventurile celui mai iubit catel, Print, din cartea Inimioara de catel. In interviul acordat revistei scolii noastre, autoarea dezvaluie amintiri din viata de copil crescut in Bucuresti si recomanda cateva carti care i-au bucurat copilaria.

Parintii – parteneri in educatie

* La ora de dirigentie, domnul inginer doctor Kocso Tiberiu, unul dintre parintii clasei a VII-a D, a raspuns invitatiei noastre de a le vorbi copiilor despre profesie si cariera. Intr-un dialog interactiv si relaxat, elevii au aflat care sunt pasii care trebuie parcursi de la meserie la functie, au admirat harti 3D si au intuit calitatile unui bun manager. Lectia a avut drept scop orientarea scolara si profesionala a elevilor, precum si implicarea parintilor in procesul de invatamant.

* Activitatea de orientare scolara si profesionala de la clasa a VII-a D s-a bucurat inca o data de sprijinul parintilor. De aceasta data invitat a fost domnul economist Pantea Gheorghe. Elevii au fost antrenati intr-o simulare interactiva in care au invatat sa faca o factura, sa verifice un pret si sa promoveze un produs. Scopul activitatii a fost dezvoltarea spiritului antreprenorial si intelegerea unor termeni specifici economiei de piata.

* Elevii claselor a V-a C, a VII-a D si a VII-a B, insotiti de doamnele profesoare Aurelia Gheorghe si Gina Nidelea, au participat la o lansare de carte, “Povestea unui gand stranutat”, de Laura Grunberg si au transmis un gand bun pe un semn de carte oferit de autoare. Copiii au desenat, au recitat si au descoperit bucuria lecturii impreuna cu editori, ilustratori si scriitori de actualitate.

* Elevii claselor a VII-a C si a VII-a D, insotiti de doamnele profesoare Catalina Olaru, Gina Nidelea si de cativa parinti inimosi, au participat pe 1 octombrie la Noaptea Bibliotecilor, organizata la Biblioteca Nationala a Romaniei. Copiii au vizitat salile de lectura deschise publicului, au ascultat-o pe actrita Maia Morgenstern citind din cartea lui J. L. Borges si au raspuns provocarii la lectura a doamnei profesoare de romana care i-a antrenat in ascultarea si lectura creativa a unui fragment din Enciclopedia zmeilor a lui Mircea Cartarescu. Teatrul de marionete a fost un alt moment indragit de copiii care s-au distrat impreuna cu soricelul Dumitru cu care au vizitat si sala de creatie Origami. Multumiri doamnei bibliotecare Spanu, ghid rabdator si generos in primitoarea casa a cartilor.

* In octombrie 2011-clasele a II-a C si a IV-a F impreuna cu d-nele inv Gavrila Chira si Bataus Cornelia au fost in excursie la Vulcanii Noroiosi si la Man Ciolanu.

* Elevii clasei a IIIa E impreuna cu d-na prof inv primar Manole Gabriela au intampinat Halloween intr-un mod deosebit, costumati corespunzator momentului si pictand mastile puse la dipozitia lor de Mc Virtutii care organizeaza evenimente deosebite.

* In luna octombrie prichindeii de la III E alaturi de d-na prof inv primar Manole Gabriela au vizitat Ferma de Animale . Copiii au fost foarte incantati si au realizat o frumoasa ora de stiintele naturii in mijlocul animalutelor domestice.

Proiecte

* Un dar pentru toti: ”Bradutul Tolerantei”-Activitate in cadrul proiectului ”Sa exmatriculam violenta” Parteneriat institutional intre Scolile 174, 198 si 168

* In perioada 12 – 19 decembrie elevii claselor implicate in proiect, sub indrumarea dirigintilor, au confectionat podoabe pentru pomul de Craciun pe care au fost scrise mesaje care sa indemne la comportamente nonviolente si care sa promoveze toleranta. 19 decembrie – Comitetul de actiune impotriva violentei, alcatuit din cate un reprezentant (elev) al fiecarei clase implicate in proiect, a impodobit bradul. 21 decembrie –invitatii din cele doua scoli partenere au pus in bradut podoabele confectionate de ei si au participat la activitatea “Invat sa-mi controlez reactiile” . D-na prof. psiholog Peleanu Mioara i-a indrumat catre o dezbatere , un studiu de caz din care au inteles cum pot evita un comportament agresiv si care sunt adeseori cauzele actelor de violenta.

* Toti elevii claselor a II-a, a III-a si a IV-a sunt inscrisi in al doilea an consecutiv in Proiectul “SI EU TRAIESC SANATOS” lansat de Fundatia Prais. Obiectivul este ca elevii nostri sa invete sa manance in fiecare zi sanatos si variat, asa cum ne ghideaza piramida alimentara, sa faca miscare, pentru a se dezvolta armonios, pentru a avea rezultate si mai bune la invatatura . Anul trecut scolar, clubul nostru SPORTIVII ACTIVI-SCOALA NR 174 coordonat de d-nele inv Bataus Cornelia si Tuicu Dana a castigat premiul I pe capitala. Ne vom stradui si anul acesta ca prin activitatile noastre si prin numarul mare de elevi inscrisi sa demonstram ca ducem o viata sanatoasa si ca vom fi capabili sa ne situam din nou pe primul loc din Bucuresti.

* “Cea mai buna metoda de invatare este activitatea practica –trebuie sa intrebi si sa faci. Cea mai buna metoda de a preda este de a-i face pe elevi sa intrebe si sa faca. Nu predica fapte, ci stimuleaza activitatea.” spunea Paul Halmos, un matematician american de origine maghiara. In colaborare cu Centrul de educatie stiintifica si formare profesionala si Proiectul Fibonacci, d-na inv Bataus Cornelia a initiat in anul scolar 2011-2012 PROIECTUL NATIONAL CERCETATOR IN DEVENIRE aprobat de MECTS. Sunt implicate urmatoarele cadre didactice: dir. Georgescu Ion, dir.adj. Candel Aura, Aurelia Gheoghe, Tuicu Dana, Nicu Catalina, Serban Mihaela, Ion Steluta , Sarpe Mariana, Putaru Madalina, Medre Tatiana, Popescu Nela, Manole Gabriela, Pascu Cristina, Velicu Rodica, Blaj Irina, Dumitrescu Lucia, Vasile Mariana, Nidelea Gina, Dumitrescu Teodora, Barbulescu Viorica, Buruiana Viorica, Bartic Maricel si toti elevii claselor inscrise in program. Parteneri sunt ISMB , scoli din Bucuresti: Scoala nr 205, Scoala nr 172, Scoala nr 146, Scoala nr 171, Liceul Ion Barbu si scoli din tara: Scoala cu cls I-VIII- Regina Elisabeta, Busteni- Scoala Sanatoriala Busteni- Ph- structura, Grup Scolar Agricol Alexandria, Scoala nr 5 Alexandria, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Focsani. Elevii scolii noastre vor invata sa invete si vor descoperi ca orele de stiinte, si nu numai, pot si “altfel “. Obiectivul principal este acela de a descoperi modalitati de implementare a programului „Fibonacci” in scoli, si anume: diseminarea metodei investigarii stiintifice in predarea tuturor disciplinelor in Europa; iar ca obiectiv specific proiectului nostru, dezvoltarea unor concepte la elevi care sa le permita intelegerea aspectelor fizice ale lumii din jurul lor prin gandire proprie, folosind rationamentul critic si logic aplicat dovezilor pe care le-au colectat.

* Toamna frumoasa, plina de culoare, imaginata si redata pe panza. Elevii cursului de pictura din clasele I- IV au realizat expozitia de toamna intitulata “Peisaje.”Indrumator: prof. Serban Mihaela.

* O ora altfel - elevii clasei a IV-a F, coordonati de d-na inv Bataus Cornelia, au participat in luna noiembrie la o ora de lectura la Biblioteca Metropolitana “George Toparceanu”. D-na bibliotecar Roman le-a prezentat copiilor biblioteca, le-a facut permise si i-a invitat sa participe la un curs gratuit de papusari ce se realizeaza in cadrul Proiectului de parteneriat Scoala- Biblioteca, proiect in care Scoala Nr. 174 este implicata.

* In noiembrie, elevii claselor a III-a B si a III-a F, impreuna cu doamnele invatatoare Sarpe Mariana si Medre Tatiana, au fost in excursie la Cetatea Rasnov si au vizitat Pestera Valea Cetatii.

* Excursie Tulcea Constanta- au participat elevi din clasele VIA, VIC, VIIA, VIIC, VIIIA, VIIIB, VIIIC, insotiti de prof. Lascau Eugenia, Dinca Cristina, Zamfir Adriana, Olaru Catalina, Enache Vera, Onofrei Rodica. Obiectivele turistice vizitate: Muzeului de Stiinte „Delta Dunarii”,Expozitia de pasari exotice, Gradina Zoo, Delfinariu.

* Vizita la Muzeul Antipa a elevilor din clasele a II-a B si a IV-a F, prof. indrumatori Bataus C, Serban M.

* Elevii clasei a III-a F, coordonati de d-na inv Medre Tatiana, au realizat pe 31 octombrie masti de Halloween, la Mc Donald`s Virtutii. Copiii au fost foarte creativi si au venit costumati corespunzator evenimentului.

* “Sfintii lunii octombrie”- expozitie de icoane realizata sub indrumarea profesorilor de religie.

* Religia, istoria, literatura s-au imbinat armonios intr-o excursie tematica ce a avut loc la Curtea de Arges. Elevii din clasele a V-a A, C, D au realizat incursiuni in trecut, indrumati de ghizi si de prof. diriginti, Dumitrescu Teodora, Gheorghe Aurelia, Grigorescu Alina.

* Pe13 oct, elevii Scolii Nr. 174 au participat la o activitate dedicata comemorarii Holocaustului. Activitatea s-a dorit a fi una interactiva si a fost marcata de o prezentare PowerPoint cu materiale ilustrative pentru suferintele indurate de evreii din Europa din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Elevii au avut posibilitatea sa intervina cu intrebari, completari legate de aceasta tema. Activitatea a fost coordonata de prof Marcel Bartic si prof. Nicoleta Vasilescu.

* Proiect - “Educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului in Bucuresti, sector 6” realizat in colaborare cu Asociatia Tinerilor Europeni Populari. Obiectivele au fost: informarea despre importanta protejarii mediului inconjurator si implementarea unor activitati de protejare a acestuia.

* Ziua de 19 septembrie a insemnat pentru elevii clasei a V-a B o incursiune in lumea cartilor si, indeosebi, a cartilor de istorie. Elevii au putut beneficia de explicatiile si indrumarile doamnei bibliotecar Georgeta Burcescu. Cu aceasta ocazie, dl. profesor Marcel Bartic a dat startul concursului “Care-i faza cu cititul?”, avand ca scop apropierea elevilor de lumea fanteziei. Concursul se adreseaza elevilor acestei clase, urmand sa fie extins si la celelalte clase a V-a. Concursul va consta in numarul de carti citite, contabilizate pe un panou special amenajat in acest sens. Cei mai harnici cititori vor fi premiati la sfarsitul fiecarui semestru cu diplome de merit si cu premii in carti. Actiunea se desfasoara in colaborare cu Asociatia Culturala Artceva Romania care va oferi diplomele si premiile.

* Un an bun, cu credinta in suflet si cu numeroase realizari!

IN ANUL SCOLAR 2010-2011 AU MAI AVUT LOC URMATOARELE ACTIVITATI EDUCATIVE

* In aprilie 2011 elevii cls. a III-a F impreuna cu d-na inv Bataus Cornelia au decorat iepurasi de Paste la Mc Donald’s si copiii au fost foarte creativi si incantati.

* Pe 26 martie 2011, elevii cls. a III-a F, insotiti de inv. Bataus Corenlia,au fost la MUZEUL DESEURILOR DE LA AFI PALACE Cotroceni, unde copiii au aflat ce anume poate fi reciclat si cum pot pastra si proteja mediul in care traim cu totii. In cadrul unui atelier de creatie s-au realizat felicitari din materiale reciclabile si din flori presate .

* Elevii claselor a III-a F –inv Bataus Cornelia si I C- Gavrila Chira- au vizionat in mai 2011 spectacolul „HANSEL SI GRETEL” LA OPERA ROMANA.

* In cadrul PROIECTULUI NATIONAL „MILIOANE DE OAMENI - MILIOANE DE COPACI”, dar si pentru ca ne place sa infrumusetam scoala si sa respiram aer curat, elevii clasei a III-a F impreuna cu d-na inv Bataus C au plantat flori ornamentale in gradina scolii.

* Pe 26 aprilie 2011 d-na prof. univ Nicoleta Diaconu – prof. la Academia de Politie Bucuresti, a fost invitata in scoala noastra pentru a vorbi copiilor de la clasele a III-a F -inv Bataus C, a III-a A –inv Tuicu Dana si a II-a C –inv Ion Steluta -despre drepturile , dar si indatoririle pe care le au ca si cetateni ai Uniunii Europene; actiunea face parte din PROIECTUL EUROPEAN „EUROPA-CASA NOASTRA”.

* Pe 28 mai 2011, elevii din clasele I C, a III-a F, a V-C – inv Bataus C, Gavrila C - au fost in excursie la CETATEA RASNOV si la CASTELUL BRAN.

* CLUBUL „SPORTIVII ACTIVI” format din toate clasele a III -a si cls a II -a C, coordonat de instit. Bataus Cornelia si de prof. inv primar, Tuicu Dana, au demonstrat ca stiu sa traiasca sanatos, au facut multa miscare in aer liber si au castigat premiul I pe sectorul 6 in cadrul Proiectului „SA TRAIM SANATOS”- FUNDATIA PRAIS- si PREMIUL I PE MUNICIPIU.

* Elevii cls. a III-a F au participat cu creatii plastice si literare la PROIECTUL INTERNATIONAL ARMONIA NATURII – Busteni. Pe 5 iunie au fost invitati la Scoala Sanatoriala din Busteni in cadrul activitatii de lansare a cartii „ARMONIA NATURII” .

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2010-2011 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2009-2010 - arhiva

Raport de activitate educativa scolara si extrascolara - an scolar 2008-2009 - arhiva

 

  Copyright © 2008 - Scoala nr.174 Constantin Brincusi