Raport de ectivitate educativa scolara si extrascolara - Sem I, an scolar 2009-2010

Holbav

Universul in care te descoperi la un moment dat iti marcheaza existenta efemera, chiar daca ai vreodata sansa de a-ti dori sa evadezi... sau nu... catre alte sfere.
HOLBAV este un altfel de spatiu, deschis, frumos, mirific... pana ajungi sa cunosti microcosmosul din casele familiilor raspandite prin coclaurile greu de patruns chiar si cu pasul, dupa doua-trei ore de urcus anevoios.
Cunoscandu-i, te miri cat sunt de fericiti numai fiindca nu stiu altfel de viata... Un baietel impinge o oala plina cu nisip, altul se rasuceste intr-o sfoara agatata de un copac, iar o fetita strange la piept un somoiog de carpe, in chip de papusa... si, dintr-odata, te simti transpus intr-una dintre povestile lui Creanga.
Greutatile curg din toate partile: nu au electricitate, iar biserica, scoala, primaria, dispensarul sunt la cateva ore distanta de mers pe jos.
Prin bunavointa dumneavoastra, dragi elevi si parinti, scoala noastra a reusit sa colecteze o suma frumoasa de bani, datorita careia a avut succes deosebit actiunea caritabila pentru copiii si familiile lor, mai putin norocoase. Activitatea s-a realizat cu sprijinul deosebit al doamnei administrator Mihaela Avramescu, al lui Andrei Alexandru, reprezentantul firmei ALCONEX, care a asigurat transportul, si al lui Marius Grozea, initiatorul actiunii prin fotografiile sale (http://mariusgrozea.blogspot.com/). Am reusit impreuna sa aducem zambete pe chipurile triste si, in acelasi timp, lacrimi de bucurie… Va multumim in numele lor si, pentru ca vom mai merge la ei, asteptam de la dumneavoastra propuneri pentru alte modalitati de ajutorare.

informatician Aurelia Teodorescu

In vizita la aeroportul "Henri Coanda"

incercand sa continuam ideea de a aduce elevii in contact cu meseriile si cu locul de munca al parintilor lor, am mers impreuna cu un grup de elevi din clasele a III-a C si a VII-a C in vizita la aeroportul Otopeni. Ne-am plimbat pe pistele de unde decoleaza sau aterizeaza avioanele, ne-am urcat in avioane ale agentiei Tarom. Mihai, controlor de sol si ghidul nostru in aceasta vizita, a raspuns intrebarilor curioase ale elevilor si ne-a povestit despre cum se desfasoara activitatea in aeroport. Elevii au fost fascinati si unii dintre ei au marturisit ca viseaza la un viitor in acest domeniu de activitate.
Multumim echipei de la aeroport, care ne-a primit prietenos si, in mod special, d-lui Adrian Toma, care a facut posibila aceasta vizita.

Activitate a doamnelor Teodora Dumitrescu si Nela Popescu.

Vizita in laboratorul SYNEVO

Elevi din clasele VA, VIIC, insotiti de doamnele profesoare Teodora Dumitrescu si Adriana Zamfir, au avut ocazia sa afle cate putin din tainele acestei lumi, activitatea fiind in stransa legatura cu tema de la ora de dirigentie „Profesiile parintilor - Ce vreau sa fiu?”.
Punctul de pornire in cadrul acestei vizite a fost cabinetul de recoltare. Copiii au urmarit circuitul probei de recoltare si apoi au fost impartiti in doua grupe. Unii au mers in departamentul de Microbiologie, unde au vazut miscandu-se pe campul microscopic acarieni si au aflat despre importanta igienei corporale, altii au vizitat impreuna cu domnul Virgil Ivan celelalte departamente ale laboratorului. Au trecut pe la Biochimie, unde au vazut analizoarele, au aflat cum functioneaza aparatura , care este rolul reactivilor si au fost fascinati de imaginile vazute la microscop. La Imunologie au auzit despre toxoplasma, toxocara, iar la Biologie Moleculara au primit informatii despre hepatitele B si C. Copiii au fost impresionati de numarul aparatelor din laborator, de universul ce se afla in spatele unei intepaturi. Aceasta a fost „o lectie de omenie”, dupa cum au afirmat cei implicati in activitate.

Activitate a doamnelor Teodora Dumitrescu si Nela Popescu.

Vizita la Muzeul National al Literaturii Romane

Elevi din clasele V-VII au vizitat Muzeul National al Literaturii Romane, impreuna cu doamnele profesoare Enache Vera, Nicolescu Georgeta, Nidelea Gina, Gheorghe Aurelia. In cadrul acestei actiuni a avut loc un atelier Mihail Sadoveanu , iar elevii au fost informati despre viata si activitatea marelui scriitor. Un alt punct de atractie a fost vizitarea muzeului, fiecare sala avand un suport informational scris, dar si vizual. Elevii au putut viziona un fragment din schita „Vizita” de I.L. Caragiale, l-au vazut si auzit pe Nichita Stanescu recitand poezii si nu in ultimul rand au invatat si ei o poezie semnats Nichita Stsnescu. A fost o activitate prin care scriitorii si personajele lor au dezvaluit lumea fascinants a literaturii.

Activitate a doamnelor Teodora Dumitrescu si Nela Popescu.

Vizita colegilor mai mari de la Liceul "George Cosbuc"

Miercuri, 5 mai 2010, Bogdan si Andrei, elevi ai Liceului Bilingv „George Cosbuc”, au fost alaturi de elevi ai claselor a VIII-a din Scoala Nr. 174 „Constantin BrancuSi”, pentru a le povesti despre cum este viata de elev in acest liceu. Andrei si Bogdan au raspuns intrebarilor elevilor despre oferta educationala a liceului, activitatile extrascolare, profesori, program, locatia liceului.

Activitatea a fost coordonata de doamna psiholog Mioara Peleanu si doamna profesor Cristina Dinca

Proiect educational „Creativitate versus violenta” parteneriat cu scoala Nr. 59 „Dimitrie Sturdza”

Cresterea violentei in mediul scolar in ultimii ani a determinat o reevaluare a scopului educatiei, cu un accent tot mai mare pe proiectarea unor obiective educationale din sfera tolerantei, a acceptarii diversitatii, a controlului emotional, a oferirii de alternative bazate pe dezvoltarea comunicarii, managementului conflictelor etc.

Realitatea dovedeste ca mediile in care traieste copilul sunt adeseori medii violente: comunitatea, mass media, strada si, de foarte multe ori, familia. Ele formeaza, direct sau indirect, prin mesajele vehiculate, mentalitatea conform careia puterea fortei fizice sau verbale este mai mare decât puterea ratiunii. scoala are astfel obligatia de a actiona pentru a dilua cât mai mult aceste influente si a oferi copilului modele de comportament adaptate la o societate cu reguli si norme de civilizatie.

Modalitatea de petrecere a unui timp liber de calitate, cu accentuarea dimensiunii creative, adaptative, care sa impleteasca dezvoltarea unor abilitati de cunoastere, intelegere a celuilalt, de comunicare eficienta cu mesaje nonviolente, se poate constitui intr-o alternativa dezirabila, usor de aplicat, la violenta si agresivitate.

profesor psiholog Mioara Peleanu

DA - sport si cultura
NU - droguri si violenta !

Sectia 21 Politie, prin compartimentul Politiei de Proximitate, a organizat in colaborare cu opt scoli din cartierul Militari proiectul "Da - sport si cultura, Nu - droguri si violenta", in perioada 02.05 2010- 01.06.2010.

Proiectul s-a axat pe atragerea elevilor catre activitati culturale si sportive( teatru, sah, pictura, fotbal), dar si pe pregatirea antivictimala a copiilor pe linia prevenirii violentei si a consumului de droguri.

Elevii scolii noastre au obtinut urmatoarele premii:
Locul I –Test de pregatire antiinfractionala si antivictimala.Au participat elevii:Gheti stefan, Mardar Iris, Dobre Alexandra si Dragomir Ana .
Locul II- Concursul de sah.Au participat elevii:Zorzoliu Iulia, Bercoci Luca, Jugravu Mihai, Gheti stefan, Dragomir Dan. Elevul Dragomir Dan a obtinut premiul si pentru cel mai bun sahist.
Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar- Petre Bogdan
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar- Vetu Andreea
Echipa scolii Nr. 174 a obtinut locul III in cadrul acestui proiect.

Proiect "Necenzurat"

Proiectul „Necenzurat” este un program EU-DAP de prevenire a dependentei de droguri in Europa

scoala Nr. 174 „Constantin Brâncusi” a fost inclusa in acest proiect prin participarea elevilor din clasele a VI-a B, diriginte Vera Enache, si din clasa a VI-a D, diriginte Marilena Vasilescu. Studiile europene au demonstrat ca vârsta la care incepe consumul de droguri a coborât spre 12 ani, de aceea s-a luat hotarârea ca in anul scolar 2009-2010 sa se implementeze acest program in scoli, la clasele a VI-a. El se adreseaza atât elevilor care, pe masura ce vor creste, vor trebui sa ia decizii in privinta consumului de droguri legale sau ilegale, cât si parintilor, care pot determina comportamentul copiilor fata de droguri, prin utilizarea de tehnici interactive, cum ar fi: discutiile de la egal la egal, intelegerea schimbarilor fiziologice si de comportament prin care trec adolescentii si stabilirea unor reguli clare in familie.

Materialele cu care este sprijinit proiectul „Necenzurat” sunt de un real folos in rezolvarea problemelor si in luarea deciziilor de catre elevi. in cadrul lectiilor, elevii invata cum sa faca parte dintr-un grup si pe ce criterii sa aleaga grupul, cum sa faca diferenta dintre „toata viata”, „anual”, „zilnic”, cum sa se informeze despre fumat si despre droguri, cum sa comunice cu cei din jur, cu ajutorul cuvintelor, al mimicii si al gesturilor, cum sa ia atitudine si, mai ales, cum sa-si dezvolte abilitatea de a face fata problemelor.
Stabilirea obiectivelor pe termen lung si scurt revine scolii si parintilor. Impactul temelor este pozitiv atât asupra elevilor, cât si asupra parintilor. Dupa derularea multor activitati, pot spune ca acest proiect a provocat un mare interes in scoala noastra.

Profesor Vera Enache

Excursie la Ferma de animale din localitatea Pantelimon.

Au participat elevii din clasele I A,B,D,E, F.

Excursie Tulcea-Constanta.

Au participat elevi din toate clasele a III-a.

Fotbal - cupa Danone- cu participarea elevilor din clasele a III-a si a IV-a, prof. indrumator Cretu Andrei.

Elevii claselor a VIII-a impreuna cu d-na prof. Dinca Cristina si d-na psiholog Mioara Peleanu au vizitat Liceul „Tudor Vladimirescu”, Liceul Lazar, au vorbit cu profesorii despre oferta educationala, au vizitat laboratoarele si au vorbit cu elevi ai liceelor.

Cultura, traditiile si minunatele peisaje au atras atentia elevilor care au vizitat mirificul taram maramuresean.Lectie demonstrativa la dirigentie - Cafeaua, tutunul si alcoolul.
Au participat elevii clasei a VII-a C indrumati de prof. diriginte Dumitrescu Teodora. Cateva dintre obiectivele acestei lectii au fost: constientizarea pericolului utilizarii acestor droguri legale, stimularea gandirii autonome si critice. Elevii au dezvoltat competente de comunicare, s-au dovedit a fi creativi si au realizat o sceneta pe tema lectiei.

Prevenirea consumului ilicit de droguri- activitate realizata de doamna profesoara Iordan M. in colaborare cu Politia Capitalei.

Proiect „Necenzurat”-cu participarea elevilor si parintilor de la clasa a VI-a B-prof diriginte –Vera Enache

In data de 15 aprilie, in cadrul catedrei de limbi straine, a avut loc activitatea „Promovarea limbii franceze prin teatru”, activitate sustinuta de prof. Elena-Claudia Ivan. Activitatea a constat in prezentarea referatului „Teatrul-mijloc de promovare al limbii franceze”, o prezentare PowerPoint realizata impreuna cu elevii clasei a VI-a B si prezentarea piesei de teatru „Le nez de Patarin”, piesa jucata de 9 elevi din clasa a VI-a B. Cateva din cele mai importante obiective ce pot fi realizate prin introducerea practicii teatrale in ora de limba franceza sunt: dezvoltarea exprimarii orale a elevilor, interactionarea cu ceilalti, chiar si cei mai timizi elevi fiind nevoiti sa vorbeasca, exersarea vocabularului si imaginatiei, stapanirea limbii franceze orala si scrisa.

Alte activitati extrascolare

* Vizionarea unor spectacole la Teatrul Ion Creanga, la Teatrul Masca.
* Referat- „Colaborarea invatatorului cu familia”- Medre Tatiana.
* Targ de obiecte de Paste.
* Activitate caritabila de strangere de fonduri pentru copiii nevoiasi.

Parteneriat educational “Suflet de copil” cu Societatea Biblica Interconfesionala din Romania. In cadrul acestui parteneriat, toti copiii claselor I au primit – Biblia pentru copii

Proiect realizat in colaborare cu Sectia 21 Politie “Nu droguri si violenta, Da –sport si cultura”
Elevii sunt antrenati in diverse concursuri - sportive, culturale - dar are loc si o pregatire antiinfractionala si antivictimala realizata de specialisti.

VIN’ LA MILCOV CU GRaBIRE - activitate realizata cu ocazia zilei de 24 IANUARIE.

O zi atat de importanta pentru istoria poporului nostru a fost evidentiata prin prezentari power point, sceneta si un concurs organizat pe aceasta tema. Toate au demonstrat cunostintele elevilor despre semnificatia acestui eveniment istoric.

Au participat elevi din clasele a VII-a si a VIII-a, indrumati de domnii profesori de istorie Constantin Cerkez si Maricel Bartic.

Cu prilejul sarbatoririi a 160 de ani de la nasterea poetului nepereche, M. Eminescu,elevi din Scoala 174, indrumati de profesorii catedrei de limba romana, au participat la un concurs ce a avut doua sectiuni: recitare si prezentari power point. Emotia, sensibilitatea, harul, creativitatea au dominat aceasta activitate omagiala.

 :

Micii artisti ai scolii au fost implicati in diverse proiecte ce au avut ca obiective pretuirea naturii dezvoltarea interesului pentru traditie si pentru frumos. Le-au fost alaturi doamnele invatatoare Bataus Cornelia, Nechita Irina, Popescu Nela, Gavrila Chira, Georgescu Adriana, Ilarion Niculina, Velicu Rodica, Ion Steluta. .

1.Traditia olaritului la romani - Colaborare cu Centrul de olarit – Curtea de Arges.

2. Proiect international “Armonia naturii” - colaborare cu Scoala Sanatoriala Busteni Prahova.

3.Proiect european “Culorile sperantei”.

Cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copiilor s-au organizat diverse activitati : clasa a VII-a E a prezentat sceneta "Spune NU discriminarii", domnii profesori Cerkez Constantin si Bartic Maricel au organizat concursul "Si noi avem drepturi", s-au realizat afise, fluturasi pe tema drepturilor copiilor.

Consiliul elevilor

Tematica intrunirii din luna octombrie-Organizarea activitatii Consiliului elevilor in anul scolar 2009 – 2010; propuneri de activitati.

Responsabil, Georgescu Adriana

SA EDUCAM iMPREUNA

PARINTII alaturi de profesori si de copii ne ofera lectii de viata, ne ofera cate ceva din experienta lor la locul de munca, ne impartasesc impresii despre lucruri care le fac viata frumoasa si ne invata ca numai ceea ce faci cu daruire si pasiune te conduce spre PERFORMANTA! CLASA a V-a B- diriginte, Peleanu Mioara- a lansat un proiectul “Sa educam impreuna” care cuprinde activitati propuse de parinti si sustinute de parinte/parinti in echipa cu copilul si dirigintele clasei. Prima activitate a fost sustinuta de Andreea Livadariu (VB) si de tatal sau, domnul colonel Livadariu Nelu Costinel, cu ocazia Zilei Armatei. Invitati: clasa a V-a E si a VII-a A, impreuna cu dirigintii Bartic Maricel si Toader Xenia.

 

 

Luni, 26 octombrie 2009,Rebeca Ses (din clasa a V-a B) si mama sa, Carina Ses, au pregatit colegilor o frumoasa surpriza........pentru ca se apropie ziua de Halloween. Sa-i vedem la treaba!

 

Catedra de engleza a organizat

 

Prof. Enache Vera, Nicolescu Georgeta, Gina Nidelea, Aurelia Gheorghe au vizionat impreuna cu elevii spectacolul “Regele Cerb”- Teatrul Masca.

 

Vizita la Cotroceni- elevii claselor VIB, VIIB, insotiti de prof. Enache Vera, Nicolescu Georgeta.

 

„Un mediu curat, un mediu sanatos”-proiect realizat de elevii clasei a VI-a B, diriginte, prof. Vera Enache.

 

  Copyright © 2008 - Scoala nr.174 Constantin Brincusi